06 desember 2007

vatt - eller ikke vatt?

Her snubler en jo over spørsmålet til stadighet. Både 9na og Tina lurer like masse som jeg har gjort: Hvordan er nå dette? Hva er lurt å gjøre?
Vi nybegynnere på slike broderier (stitsjerier) er ute på dypt vann, ikke sant? Og siden dette skal være noe for hele året og kanskje monteres i et stort teppe, så hadde det jo vært greit å få det rett sånn på det første broderiet.

Jeg har tenkt og tenkt.
Sjøl har jeg ikke brodert med vatt bak før nå, her i denne sammenhengen.
nålebrevet hadde jeg strøket vatten på bak. På bildet ser en jo at det kan være lurt med noe bak som gjør at ikke alle trådender og hoppeturer syns så veldig godt. For meg fungerte vatten bak veldig bra. 
Nå på januarmønsteret syr jeg med det jeg hadde for hånd, en vatt som er tynn og godt egnet for maskinquilting, men som ikke er til å stryke på.
Vel, det kommer jeg ikke til å gjøre igjen. Det blir stryke-på vatt heretter.

Det andre som vi kan bry oss om, er at de som lager slike broderier og de som har sydd litt (eller mye) før oss, syr med vatt bak. Det må jo være en grunn til at disse drevene broderiøsene gjør det de gjør? tenker jeg.

Mange gode tips om vatt-typer er skrevet i innlegget om tips og vatt (eller ikke vatt).

Mitt forslag er at om du er veldig, veldig usikker:
Lag en prøvelapp med litt stoff og med vatt bak. Broder et lite hjerte eller noe lignende, på den lille lappen.
Da får du testet både om du ser mønsterstreken godt, om du liker å brodere med vatt bak, og om du trives med den nålen og tråd/ antall tråder du syr med på stoffet ditt.

Et flint sånt lite broderi, er det som Wenche har lagt ut på broderusk-siden sin.

2 kommentarer:

Snux sa...

Da jeg var nybegynner på Jordbærstedet i Trondheim, fikk jeg beskjed om at det var best med vatt, fordi man forhindret at tråden kom opp på forsiden, og så ble det sånn fint quiltet inntrykk.

Men der fikk jeg en ganske tynn vatt. Den er bare litt tykkere enn børstet bommull. Vatten jeg kjøpte på Panduro er f.eks tykkere. På Kathrines Quiltestue har jeg kjøpt litt tykk børstet bomull å sy på, og da trenger man ikek vatt tror jeg.

Vet ikke om jeg helt fikk frem det jeg skulle si her :) , men det hele har kanskje mest med stoffet man syr på, å gjøre?

9na sa...

Hei, nå ligger Januar ferdig på bloggen min :)